Prečítaj si niekoľko tipov, ktoré by ti mohli pomôcť pri snahe o zmenu životného štýlu

a nasmerovať ťa na lepšiu cestu. Možno máš pocit, že sa v tom stále strácaš, ale nevzdaj to. Človek sa učí celý život. Mám pre teba niekoľko tipov, ktoré sa mi osvedčili. Nezabúdaj, že každý sme iný a to čo platí pre mňa, nemusí pre teba, ale môže ti to pomôcť odraziť sa a nájsť tú tvoju cestu.

Upratuj

Nech sa tomu budeš akokoľvek brániť, všetko sa začína v tvojej hlave, uprac si ju. Musí prísť rozhodnutie uskutočniť zmenu. Každého k tomuto bodu prinúti niečo iné. Potrebuješ plánovanie, disciplínu, tréningové nasadenie, motiváciu, jasné ciele a priority. O týchto veciach sme si písali v článku Plánovanie, disciplína, tréningové nasadenie, motivácia, určenie cieľov a priorít. Pokiaľ tento článok nemáš uložený vo svojej vnútornej pamäti, šup znova prečítať, je to povinná literatúra. Upratovanie platí aj pre tvoju kuchyňu, pokiaľ tam budeš mať „plnú špajzu bordelu“ nikdy ho neprestaneš jesť. Zbav sa toho a nakupuj len veci, ktoré spĺňajú kritériá racionálnej výživy a tvojich nových zásad. Platí, že čo nemáš doma nezješ.

Skúšaj

Neexistuje žiadny univerzálny návod, ako byť lepším človekom. Geneticky sme každý tak odlišný, že nie je možné určiť žiadny zjednotený postup, čarovný prípravok na večné zdravie, dlhovekosť a pevné telo. Musíš skúšať čo ti sadne a pri každej zmene musíš určitú dobu vytrvať, aby si vedela, či zaberie. Neustálymi prudkými zmenami vytváraš pre telo stres, ktoré sa následne bráni zhoršeným zdravotným stavom, naberaním na hmotnosti, zvýšeným psychickým vypätím a dostávaš sa do kruhu celkového neprospievania... Zabudni na akékoľvek diéty a uvedom si, že každá diéta (nebavíme sa teraz o hlúpych výmysloch, tie ťa snáď ani nenapadlo skúšať) je pôvodne určená na liečbu ochorení. Na krátkodobú liečbu a nie je vhodná ako trvalo udržateľný systém stravovania. Pokiaľ nemáš zdravotné indikácie a nepotrebuješ špeciálnu diétu, neobmedzuj svoj jedálniček. Potrebuješ sa naučiť jesť vyvážene a pestro. Nenechaj sa oklamať modernými výstrelkami ako rôzne nízkosacharidové diéty, prerušovaná hladovka atď. Niekoľko informácií o dôležitosti sacharidov pre športovca sa môžeš dočítať aj v článku Prečo sú sacharidy pre športovca dôležité

Posuň to na vyššiu úroveň

Nemusíš sa vzdať bežných jedál, len ich posuň na vyššiu úroveň. Žijeme v dobe potravinového luxusu. Neboj sa experimentovať a uvidíš, že nájdeš množstvo nových chutí, ktoré si zamiluješ. Strava musí byť pestrá a vyvážená. Nauč sa nahrádzať bežné potraviny lepšími variantami a variť chutné jedlá, nie zdravé piliny. Potrebuješ dostatok bielkovín - kvalitných, mäso a vajíčka z domácich chovov, strukoviny, orechy, ak si na dovolenke pri mori, využi morské dary. Ďalej dostatok celozrnných obilnín, zdravých tukov, zeleniny, ovocia. Obilniny vymeň za celozrnné - naturálna ryža, čierna ryža, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, obilné krúpy... Zaraď strukoviny, dajú sa prihodiť kamkoľvek - do ryže, cestovín, do šalátu, k mäsu alebo len tak, zdravé tuky - orechy a olejnaté semená (mak, ľan, slnečnica, tekvica...), rastlinné oleje, ryby sladkovodné, naše. Nie si grizly, aby si sa stále cpala lososom, pokiaľ nechceš bleskovo priberať ako medveď. Máme k dispozícii toľko druhov zeleniny, nájdi si to, čo si vieš pripraviť a chutí ti to. Je lepšie vždy krátko ju podusiť, potešíš svoje trávenie. Ver mi všetko sa dá podusiť, aj šalátová uhorka a aj ten šalát, tak aby to bolo chutné. Dopraj si čerstvé ovocie v sezóne, prestaň riešiť cukor v ovocí, kým je dostupné, ale pozor na tráviace ťažkosti, vysoký obsah fruktózy ti nemusí robiť dobre.

Neprejedaj sa a nestresuj telo

Nezabudni, že aj zdravá strava môže a v zásade aj je vysokokalorická. Stále platí pravidlo, ktoré je jedno z mála použiteľných pravidiel pre všetkých a to je, že príjem musí byť nižší ako výdaj, pokiaľ sa snažíš upraviť svoju hmotnosť smerom dolu. Ale pozor zníženie nesmie byť radikálne, približne tých 15 % z celkového denného príjmu v ktorom je zarátaný bazálny metabolizmus a aj denný režim a aktivity. Ak sa to nepohne môžeš uvažovať o ďalšom znížení, ale vždy je najlepšie začínať na čo najvyššom príjme, aby bolo kde uberať v prípade stagnácie. Samozrejme v prípade, ak netrpíš morbídnou obezitou a nepotrebuješ kilá zhodiť čo najrýchlejšie zo zdravotných dôvodov. Sleduj si denný príjem a jednotlivé makroživiny, bielkoviny si rozlož po dávkach na celý deň, takých 30 - 40 g na jedno jedlo. Dopraj svojmu telu pauzu. To znamená, že sa nebudeš držať v dlhodobom deficite. Je potrebné, aby si v rozsahu každých 2 - 6 týždňov spravila aspoň týždňovú prestávku a príjem vyrovnala na úroveň výdaju. Telo sa ti určite poďakuje, určité procesy sa znova naštartujú, samozrejme ak to nepreženieš.

Neobmedzuj sa v rámci možností

Zmena životného štýlu neznamená, že musíš zabudnúť na dobré jedlo a všetko si odopierať. Je neuveriteľné množstvo potravín, kombinácií a možností stravovania sa, že si v tom musíš nájsť to, čo ti bude z dlhodobého hľadiska vyhovovať. Tak isto nemusíš začať jesť veci, ktoré ti nechutia len preto, že sú klasifikované ako zdravé. Každá potravina sa dá nahradiť inou, ktorá bude spĺňať potrebné nutričné hodnoty a bude ti chutiť. Vždy je možnosť voľby a dá sa nájsť vhodná a chutná alternatíva. Ale nebudem ti klamať, sú aj veci, na ktoré si proste budeš musieť zvyknúť. Niektoré veci sa nahradiť naozaj nedajú, ten čo ti tvrdí opak ťa klame. Napríklad čokoládu ovocím nenahradíš, zbytočne ma bude niekto presviedčať, ale časom si zvykneš a pri vyváženej strave na podobné, priemyselne spracované veci, už ani nebudeš mať chuť. Hneď ako si uvedomíš svoje zlepšenie, stane sa to tvojou motiváciou. Aj pôžitok z čerstvo upečeného bieleho pečiva ti žiadne celozrnné nenahradí, ale zvykneš si. Musíš si uvedomiť, že je to pre tvoje zdravie a telo to najlepšie a nakoniec si pochutíš aj na týchto alternatívach. Pokiaľ si uvedomuješ, že ti daná potravina ničím neprispieva k zdraviu, jednoducho stratíš potrebu ju jesť. Zasa sme u toho správneho nastavenia hlavy. Nechceš predsa zahodiť všetko, čo si doposiaľ dosiahla. Aj toto je jedna z tých ťažších vecí pri úprave životného štýlu, o ktorej sa moc nerozpráva. Keď čítaš návody, ako byť lepšou, všetko sa zdá tak jednoduché, stačí to, stačí ono. Nie, nie je to tak. Zmena je ťažká v akomkoľvek ohľade a životnej situácii. Človek je tvor pohodlný a nerád sa prispôsobuje zmenám. Život však začína tam, kde sa končí komfortná zóna.

Čisté stravovanie

Naozaj. Prestaň do seba pchať veci nejasného pôvodu. Investuj do kvalitných jednodruhových potravín, z ktorých si budeš sama pripravovať vhodné kombinácie. Nebuď lenivá, môžeš len získať. Čerstvé potraviny, z ktorých si sama vykúzliš to najlepšie pre svoje telo. Hľadaj kvalitné potraviny od overených dodávateľov. Zeleninu, mäso, obilniny, ovocie, orechy. Prilož ruku k dielu a niečo si upeč. Nebude to nadýchaný chleba z reklamy, ale bude tvoj a plný prospešných látok.

Kombinácie a časovanie

Zameraj sa na kombinovanie jednotlivých jedál. Poďakuje sa ti tvoje trávenie a telesná hmotnosť sa stabilizuje na zdravé hodnoty. Skús nekombinovať sacharidy spolu so živočíšnymi bielkovinami. Dopraj si prílohy ako naturálna ryža, obilniny, celozrnné cestoviny a chlieb, ale so zeleninou. Nekombinuj to so živočíšnymi bielkovinami, k nim sa hodí zasa zelenina. Takže v krátkosti a veľmi zjednodušene jedz: sacharidy + zelenina, bielkoviny + zelenina. Zemiaky nikde nespomínam zámerne, správajú sa v tele ako čistý cukor a nepatria k našim plodinám. Ovocie sa snaž jesť samostatne, ideálne v rámci desiatej. Pokiaľ chceš redukovať svoju hmotnosť odporúčam ti ovocie jesť v dopoludňajších hodinách, pokiaľ ťa večer čaká ešte tréning, tak si ho môžeš dať aj na olovrant. Jednoducho nepchaj sa na noc rýchlymi cukrami.

Probiotiká a prebiotiká

zaraď do svojej povinnej výbavy. Drvivá väčšina imunity je v čreve. Pokiaľ nemáš v poriadku tráviaci trakt nepohneš sa ďalej. Tvoje telo nedokáže správne hospodáriť s prijatou energiou, nedokáže využiť jednotlivé živiny, ktoré mu ponúkaš. Aj minerály, vitamíny to všetko môže zostať nevyužité, pokiaľ nie je črevo v poriadku.

Mlieko

vyraď zo svojej stravy. Nie si odkázaná na to, aby si musela jesť špecializovanú potravinu určenú pre mláďatá cudzích živočíšnych druhov. Nie si teľa, jahňa ani kozľa. Mlieko je pre človeka absolútne nepotrebnou súčasťou stravy. Dobre, pokiaľ si z akéhokoľvek dôvodu presvedčená o opaku alebo to proste nechceš urobiť, či si netrúfaš obmedz sa aspoň na čo najmenšieho živočícha (ovčie, kozie mlieko) a nájdi si spoľahlivého farmára, od ktorého budeš produkty kupovať, aby si vedela či skutočne ješ mliečne produkty. Urob si tú námahu a choď sa pozrieť na farmu, z ktorej chceš objednávať, urobíš si výlet, prídeš na iné myšlienky a uvidíš ako tie zvieratá žijú, porozprávaš sa priamo s farmárom. Je smutné, že v dnešnej dobe sa osobný kontakt a osobné vzťahy medzi ľuďmi takmer vytratili.

Zabudni alebo obmedz

Viem, že sa to bude niekomu ťažšie čítať, ale je to nevyhnutné. Je nevyhnutné niečoho sa vzdať a nezjednávať. Pre niekoho to bude banalita a pre iného ťažká skúška. Absolútne preč musí ísť akékoľvek rýchle jedlo, menu, alkohol, priemyselné sladkosti, sladené nápoje (nepi kalórie, radšej si ich dopraj v kvalitnom jedle), obmedz živočíšne tuky na minimum, hlavne tie pridané a spracované (nebudem teraz z kuraťa oškrabávať kožu až po kosť lebo tuk). Pridaný cukor, načo? Naozaj to potrebuješ? Nemyslím si. Polotovary a spracované potraviny, údeniny - párky, klobásy, šunky, konzervy... Raňajkové cereálie, hotové kaše, aj tie vymyslené proteínové tyčinky, pri ktorých si myslíš, že bez nich nemôžeš ísť ani cvičiť... Pri dnešnom nadbytku proteínov v strave bežného človeka ma ničí momentálny trend bielkovinových výmyslov od jogurtov, cez tvarohy, tyčinky, syry, nátierky až po zmrzliny (všetko mliečne!). Hotová záplava priemyselných krmív, všetko čo tak dôverne poznáš z obchodu. Obmedz to, nahraď, vynechaj. Nie, nie je to ľahké. Musíš zmeniť svoje myslenie, návyky a prehodnotiť svoje presvedčenia.

Športuj

Nie, nepôjde to bez pohybu. Nech si počula čokoľvek, nie, nepôjde to bez pohybu. Začni na sebe makať, chceš mať zdravé a pekné telo, ako všetko v živote aj toto ťa bude niečo stáť a nebudem ťa klamať, bude ťa to stáť veľa. Ale čo je to veľa, ak po niečom skutočne túžiš. Takže do toho, nie si jediná, prvá ani posledná. A hlavne nie si v tom sama. Z pohybu sa časom stane čistá radosť, dokonca fyzická a psychická potreba. Možnosť prekonávať samú seba je úžasná. Ten pocit, keď dokážeš prekonať svoje hranice a prekročiť zónu komfortu ti nič iné nenahradí.

Váž si sama seba

Nemôže ti byť jedno, čo vložíš do úst. Každá tvoja časť, každá bunka a molekula v nej, všetko v tvojom tele je tvorené tým, čo zješ. Každú sekundu v tvojom tele vznikne 1,5 milióna červených krviniek. Je to tá istá hmota - energia, ktorá je obsiahnutá v každom tvojom jedle. Nebuď ľahostajná, nechceš mať snáď mozgové bunky tvorené energiou z odpadu.

Autor: Janka