Preťaženie a pretrénovanie

Cítili ste sa niekedy úplne vyžmýkaní, hotoví, skrátka celkom vyčerpaní a to nielen pri tréningu?

Na tom sa môže podieľať celá rada faktorov:

  • nedostatok odpočinku
  • neprimeraný tréning
  • nevhodná výživa
  • psychické a iné stresory

Pretrénovanie vzniká ako dôsledok častého súťaženia a neúmerného preťažovania organizmu, prirodzene sa zhoršuje nedostatočným časom, ktorý je venovaný aktívnemu odpočinku a regenerácii, jednostranným tréningovým zaťažením, s nedodržiavaním životosprávy, nesprávnou výživou a pitným režimom, s vysokým pracovným nasadením, s tréningom počas ochorenia a rekonvalescencie, s konfliktami s trénerom, rodinou a pod.

Po fyzickej stránke je neadekvátny príjem kalórií jednou z mnohých príčin "vyhorenia".
Pri ťažkom a náročnom tréningu je jednoduché vytvoriť energetický deficit, a ani nemusíte stratiť na hmotnosti. Energetický deficit si môže u športovca vybrať obrovskú daň na zdraví, fyzickej aj duševnej pohode. Časom sa príliš nízky kalorický príjem negatívne podpíše na výkonnosti aj zdraví - od výkyvov nálady cez hormonálnu nerovnováhu až po zvýšené riziko stresových zlomenín.
Intenzívny tréning v kombinácii s nedostatočnou regeneráciou a zotavením v krátkodobejšom horizonte vyvoláva preťaženie a pokiaľ tento stav trvá dlhšie, dôjde k pretrénovaniu. S preťažením je možné vyrovnať sa spravidla relatívne rýchlo, avšak pretrénovanie Vás dokáže vyradiť na rok i dlhšie. Pretrénovanie môže vyústiť k zraneniu, ale tiež privodiť chronický pocit únavy a depresie. Stáva sa, že hormonálny systém začne vykazovať známky nerovnováhy. Niektorých športovcov postihne emocionálna prázdnota a vyčerpanosť, môžu dokonca stratiť túžbu trénovať a súťažiť. Trénovať deň čo deň bez primeraného kalorického príjmu prinesie zlyhanie mechanizmov podieľajúcich sa na ukladaní glykogénu, takže v priebehu týždňa bude úroveň energie postupne viac a viac klesať. V takejto situácii je totižto zložité denne celkom obnovovať a dopĺňať glykogénové zásoby. To je jeden z mnohých dôvodov, prečo by ste mali do svojho týždenného tréningového plánu zaradiť aspoň jeden deň určený na odpočinok a režim rozvrhnúť na dni tvrdého tréningu a na dni s miernejšou záťažou. Po čase Vám stratégia zaisťujúca dostatok vhodného zdroja energie a odpočinku pomôže udržať sa v hre.

zdroj: Heidi Skolnik, Andrea Chernus, Tomáš Kampmiller